Berikut adalah 5 Pertimbangan Salah untuk Pengusaha Wanita

11 views

Sebagai seorang ahli perniagaan biasanya identik dilakukan oleh seorang lelaki. Sangat jarang ahli perniagaan datang dari kalangan wanita. Wanita kelihatan terperangkap di antara dua dunia, kewanitaan dan kejantanan.

Kerana itu, orang tua tidak bosan-bosanya (kalau tidak boleh dibilang cerewet) mendidik perempuan untuk pandai-pandai menempatkan diri. Di luar rumah, wanita mungkin menjadi pemimpin, tetapi dalam keluarga menjadi pengikut.

Kewujudan pandangan sedemikian kemudian menjadikan wanita ragu-ragu, mereka fikir boleh terjun dalam dunia perniagaan atau tidak. Keraguan ini terus berubah di hati.

Akibatnya, aktiviti perniagaan sering dianggap untuk dunia adam sahaja. Sehingga sekarang ramai wanita yang tak Percaya diri dalam memulakan perniagaan.

Keadaan dilema ini pada pandangan saya benar-benar tidak masuk akal. Seorang wanita adalah wanita, sama ada dia ketua negara atau pendapatannya 100 kali lebih tinggi daripada suaminya.

Tetapi sebenarnya, terdapat banyak persepsi yang tidak adil terhadap wanita. Berikut adalah beberapa persepsi yang salah mengenai perniagaan yang dijalankan oleh wanita.

Perniagaan berada di Risiko

Benar, aktiviti perniagaan banyak risiko yang akan diperoleh. Tetapi tidak benar jika perniagaan itu selalu memuncak dalam risiko yang berterusan. Memang benar, Aktiviti perniagaan di dunia wanita memiliki risiko yang lebih besar daripada dunia perniagaan yang dijalankan oleh lelaki.

Ini kerana perniagaan yang dikendalikan oleh wanita lebih banyak meluangkan masa lapangnya. Kami tahu bahawa wanita mempunyai tugas utama menjalankan rumah. Di rumah, wanita harus memasak, mencuci baju, mencuci pinggan mangkuk, membersihkan bilik, dan segala aktiviti kerumah tanggaan lain yang amat super padat.

Keadaan seperti ini tentunya menjadikan wanita tidak boleh bebas. Risiko perniagaan yang dihadapi jauh lebih besar. Tetapi risiko perniagaan begitu pun sebenarnya boleh ditindas. Selagi pengurusan dalam perniagaan dilaksanakan dengan tegas.

Harmoni Keluarga Merosakkan

Banyak yang mengatakan apabila wanita terjun dalam dunia perniagaan, ia akan menjejaskan hubungan rumah tangga yang retak. Malah, wanita yang terjun dalam dunia perniagaan ada sebahagian daripada kehidupan rumah tangga dengan lancar.

Bayangkan, apabila suami anda tidak dapat memenuhi keperluan susu anak kerana suami sakit. Jadi dengan pendapatan anda diperolehi dari aktiviti perniagaan yang dapat memenuhi keperluan susu anak.

Jika isteri tidak menjalankan perniagaan semasa anda tidak bekerja kerana penyakit, sudah tentu akibatnya boleh berbeza. Anda akan menghadapi masalah mencari pendapatan sehingga anda kecewa. Jika keadaan mengecewakan ini dibiarkan bersendirian dan anda tidak dapat mencari penyelesaian dengan cepat. Maka kesan yang terhasil pastinya akan menjadikan hubungan rumah anda berai perceraian.

Tidak dapat Tetapkan Masa

Ini adalah asumsi yang salah. Melakukan perniagaan adalah berbeza daripada bekerja dengan orang lain. Wanita dalam perniagaan bermakna memiliki perniagaan. Dia bebas untuk menetapkan masa. Ini sudah tentu berbeza apabila seorang wanita bekerja untuk orang lain. Dia tidak bebas untuk menetapkan waktunya. Semakin baik sistem perniagaan, semakin sedikit waktu yang diperlukan pemilik untuk mengurusnya. Ini adalah fakta yang tidak dapat dipertikaikan.

Soalan sederhana mungkin muncul dalam benak ibu, bagaimana membahagikan masa untuk berniaga jika setiap hari sudah repot mengurus rumah tangga. Jawapannya terletak pada kemahiran pengurusan. Jika anda mahu, sudah tentu anda boleh.

Dengan menjalankan perniagaan di rumah, seorang wanita mempunyai 24 jam dengan keluarganya. Walau bagaimanapun, ibu dijangka menjadi pintar untuk berkongsi masa. Misalnya, mengutamakan menjaga keluarga pada waktu pagi.

Hanya selepas itu, jalankan perniagaan anda. Lakukan semua aktiviti perniagaan seperti kerja di kantor. Perbezaannya ialah anda mempunyai masa yang lebih fleksibel. Cintai perniagaan seperti ibu mencintai keluarganya.

Peranan penentuan bahawa matlamat utama atau impian untuk melakukan perniagaan adalah kebahagiaan keluarga. Dengan cara itu, ibu boleh melakukan aktiviti perniagaan bersama dengan kehidupan isi rumah.

Banyak Pengaruh Negatif

Anggapan bahawa perniagaan untuk wanita mempunyai banyak pengaruh negatif yang dapat timbul adalah pandangan yang tidak masuk akal. Perniagaan mengembangkan kreativiti. Melakukan perniagaan akan mengurangkan kesan negatif bagi wanita.

Adakah anda tahu apa yang wanita biasanya lakukan dalam masa lapang mereka? Ya, sebahagian besar justru dihabiskan untuk hal-hal yang tidak berguna, seperti berbual, menonton televisyen, menghabiskan masa di mall, kadang lebih teruk bergosip dengan jiran.

Sekali lagi, perniagaan boleh dilakukan oleh seorang wanita dari rumahnya. Impak negatif dari luar yang biasanya ditakuti oleh suami, 100% tidak akan diperolehi. Malah, bagi para suami cemburu, mereka akan senang jika istrinya di rumah dan sekaligus boleh berniaga.

Mesti Mempunyai Kepakaran

Sesungguhnya ramai yang menganggap ahli perniagaan mesti mempunyai kemahiran tertentu. Mereka yang mempunyai perniagaan butik sering dianggap sebagai ahli jahit pintar dan mereka bentuk pakaian. Begitu juga, jika perniagaan katering. Sudah pasti pemiliknya boleh memasak dengan bijak.

Pendapat itu tidak sepenuhnya salah, pada masa yang sama tidak sepenuhnya benar. Banyak perniagaan yang berjaya dengan pemilik tidak mahir dalam usaha ini. Ya, seorang usahawan tidak perlu menjadi buruh untuk menguruskan perniagaan. Dia cukup merekrut pakar-pakar yang kompeten dalam bidang mereka.

Terdapat satu contoh wanita yang tidak mempunyai kemahiran tetapi dia berjaya melakukan perniagaan. Nama ibunya ialah Sri. Dia merasakan dirinya tidak mempunyai kepakaran apa pun. Keahlianya hanya satu, dia bijak untuk menjimatkan wang.

Malah, beliau mengakui tidak boleh menggunakan ATM, SMS, dan tidak dapat mengendalikan komputer. Suatu ketika, dia berhasrat membeli dolar AS. Rupanya, suatu hari harga dolar naik dan dia mendapat keuntungan.

Dari situ, ditambah dengan simpanan peribadi beliau, beliau membuka perniagaan yang menguntungkan, perniagaan sewaan bilik. Satu plot tanah 120 meter telah diubah menjadi 4 tenemen. Setiap penyewaan disewa dengan harga RM300 sebulan. Maksudnya, pendapatan perniagaan sewa mencapai  RM1200  sebulan.

Pendapatan ini jauh lebih besar daripada faedah atas deposit. Malah, dia juga berjaya membuat rumah baru untuk disewakan lagi. Perniagaan yang disewa tidak memerlukan kemahiran khas. Apa yang diperlukan ialah kecerdasan kewangan untuk mengurus modal.

Dari kisah di atas, kami mendapat idea bahawa kepakaran tidak menjamin kejayaan perniagaan. Oleh itu, tidak perlu risau untuk memulakan perniagaan, walaupun anda tidak mempunyai kemahiran dalam perniagaan. Apa yang diperlukan sekarang ialah kreativiti dan kepintaran dalam melihat peluang perniagaan.

Juga tidak kurang penting ialah bermimpi. Semua yang kita nikmati hari ini datang dari mimpi yang dianggap mustahil. Setelah mempunyai impian dan idea yang baik, berani untuk melakukannya. Berani adalah modal seorang usahawan. Jadi bagi anda yang kini ingin memulakan perniagaan tetapi masih teragak-agak, cuba pastikan sendiri. Kejayaan dalam melakukan perniagaan kepada orang-orang yang pasti akan datang.

Sumber : Inilah 5 Kesalahan Yang di Anggap Tabu Bagi Pebisnis Wanita

Author: 
    author

    Related Post

    Leave a reply